AJATUKSIANI


Kuntavaaleissa 2017 minulla on seuraavat 3 kärkiteemaa:

Lasten, nuorten ja liikuntapalveluiden puolesta
Lasten, nuorten ja liikuntapalveluiden puolesta

Sivistyspalvelut - mahdollisuuksien tasa-arvo, se, että Suomessa tulee olla jatkossakin tasaveroiset mahdollisuudet tavoitella omia unelmiaan vanhempien tulotasosta riippumatta, on oikeastaan koko oman poliittisen toimintani lähtökohta. Haluan olla vaikuttamassa siihen, että laadukas opetus ja varhaiskasvatus eivät vaadi kukkaroa, vaan toteutuvat laadukkaina kaikille.
Varhaiskasvatus: Olen kuluvalla valtuustokaudella ollut vaikuttamassa mm. siihen, että päiväkotien ryhmäkokoja ei nostettu ja että olemme ottaneet käyttöön palvelusetelin, jonka myötä kaupunkiin on saatu uusia päiväkotiyrittäjiä ja yksityiset päiväkotipalvelut setelin avulla kaikkien mahdollisuudeksi. Lupaan tulevallakin valtuustokaudella pitää kiinni siitä, että päiväkodeissa ryhmiä ei paisuteta. Lisäksi haluaisin panostaa henkilökunnan pätevyyteen. Lastentarhanopettajien määrän vähentäminen oli hätiköity päätös, jota kannattaisi harkita uudelleen.
Perusopetus: Kuluvan valtuustokauden aluksi jouduimme heti äänestämään siitä, kuinka paljon opetusta lapsillemme kouluissa annetaan. Kokoomuksen valtuustoryhmä oli poliittista puolueista ainoa, joka ei olisi halunnut leikata opetuksen määrästä. Tällä hetkellä meidän kouluissa on edelleen opetusta hieman yli sen, mikä on lakisääteinen minimi. Lupaan, että tulen pitämään kiinni siitä, että jatkossakaan opetusta ei vedettäisi minimitasolla, vaan siihen rohkeasti panostaen.
Opetuksessa tulee myös säilyttää nykyiset erikoisluokat musiikki, kieli jne. Toivon, että ensi valtuustokaudella saamme myös uutena vakiinnutettua yläkouluihin liikuntalinjan ja kymppiluokan, joiden kummankin eteen olen tehnyt töitä. Edelleen toivon, että tulevalla valtuustokaudella pystyisimme uudistamaan oppimisympäristöjä ja tekemään kouluista viihtyisiä paikkoja,jotka palvelisivat kouluajan ulkopuolellakin nykyistä paremmin. Erityistä tukea tarvitsevien lasten oppimiseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Integraatio yleisluokkaan on muodikasta, mutta tuhoisaa kaikille vailla kunnon tukea.
Liikuntapalvelut:
Miellä on Salossa huippuhyvät mahdollisuudet erilaisiin urheilulajeihin. Puitteet ovat varsin hyvät. Niihin täytyy kuitenkin panostaa jatkossakin tai muuten hyvä infra rapistuu. Urheilupuisto uusitaan nyt ja tekonurmi uusittiin hiljattain - hyvä! Tänä talvena, kun talvi taas teki tepposet, olen itsekseni miettynyt, olisiko mahdollista joskus olla täälläkin tekojäärata? Sen sijaan, että jatkuvasti jäädytetään ja jäädytetään turhaan. Noh.., tässä täytyy myöntää, että minulla ei ole minkäänlaista käsitystä minkälaisesta investoinnista mahtaisi olla kyse, joten älkää liikaa innostuko - voipi tulla liian kalliiksi, mutta ehkä se olisi ainakin selvittämisen arvoinen juttu? Liikuntasalien käytön tulee jatkossakin olla ilmaisia lapsille ja nuorile - ainoastaan aikuisilta käyttäjiltä voidaan periä pieni maksu. Samoin esimerkiksi uimahallin ja kuntosalien maksut pitää pitää sellaisella tasolla, että niiden käyttö ei esty maksun takia. Tällä valtuustokaudella tullut hyvä uutuus esimerkiksi on, että hoitovapaalla vauvan kanssa ollessa pääsee alempaan hintaan.

Elinvoimaa yrityksistä
Elinvoimaa yrityksistä

Muistan, kun valtuustossa teimme päätöstä osaamiskeskukseen liittyen. Siellä eräs vasemmiston edustaja totesi, että "hän äänestää kyllä, koska haluaa, että duunarilla jatkossakin on töitä". Minusta se oli loistavan osuvasti sanottu, sillä siitähän tässä kaupungin elinkeinopolitiikassa aina tulee olla kyse: työpaikkoja alueelle.

Salo on ollut aktiivisen elinkeinopolitiikan edessä uusien haasteiden edessä. Ennen ei tarvinnut tehdä mitään muuta kuin kaavoittaa lisää tontteja uusille työntekijöillä. 

Elinkeinopolitiikan kolme pointtiani: 1) hankintapolitiikka. Pilkotaan kaupungin omat hankinnat lähtökohtaisesti AINA sen kokoisiksi, että alueen omilla yrittäjillä on mahdollisuus pärjätä kilpailutuksessa. Näin saadaan lisää verotuloja ja mahdollistetaan työpaikkojen pysyminen alueella/uusien työpaikkojen syntyminen.

2) Infra. Kaavoitus ja luvat kuntoon. Kun joku uusi yritys osoittaa kiinnostusta sijoittua Saloon, niin lupa-asiat hoidetaan välittömästi - ei huomenna. Huolehditaan myös siitä, että vapaata tilaa ja tonttia löytyy (ei huolta juuri nyt...) ja mietitään mistä uusia houkuttelevia alueita. Moottoritien varret hyötykäyttöön yrityksistä - vrt. Raision alue.

3) Aktiivista lobbausta. Yritysten sijoittumisesta eri alueille kilpaillaan - Salon pitäisi pystyä pärjäämään näissä kisoissa nykyistä paremmin. 

4) Pitää kirjoittaa tähän neljäs pointtikin vielä... kun sillä yrittäjälläkin on perhe. Jos hän kokee, että Salo on mukava paikka elää - hänen tarvitsemansa palvelut pelittää, niin varmaan hän mieluummin pysyy täällä/muuttaa tänne yrityksensä kanssa.... Kun muu on kunnossa, on yrittäjällä hyvät edellytykset toimia.

5) ja viides... kun elinkeinopolitiikka on myös maaseutuyrittäjien mahdollisuuksista huolehtimista. Sitä vaan valtuustossa ei kovinkaan usein pohdita... vaikka olen vahvasti sitä mieltä, että valtuustossa pystytään positiivisesti vaikuttamaan myös maaseudun yritysmahdollisuuksiin. 


Kaupunki kehittyy
Kaupunki kehittyy

Salon kaupungissa on mahdottoman paljon kaunista ja hyvää, mutta toki myös kehitettävää. 

Keskustan alueella lähtisin kehittämään torin ympäristöä joen suunnassa. Miten voisimme sitä paremmin hyödyntää? Salo on myös merenranta kaupunki - sitä vaan ei huomaa ainakaan täällä keskustassa. Valjastetaan joki ja meri - valttikorttimme parempaan käyttöön!

Matkailu: niin mikä matkailu? Taitaa olla aika lapsenkengissä vielä, mutta hei.. potentiaalia löytyy esimerkiksi Teijon luonnonsuojelualueen ja alueemme urheilumahdollisuuksien kanssa.

Tiet: Ohikulkutie valmistui juuri. Aina sitä matkatessa tulee väkisinkin mieleen, että tie on kesken. Se tulisi saattaa valmiiksi niin, että kulku moottoritielle helpottuisi. Ei ehkä vielä seuraavalla valtuustokaudella etene toteutukseen asti, mutta ankaraa lobbausta eduskunnan suuntaan tulisi tehdä, jotta se toteutukseen saataisiin joskus.

Tunnin juna tai muu nopea yhteys pääkaupunkiin/Turkuun. Nopea yhteys sitoisi Salon nykyistä paremmin työssäkäyntialueeksi Turun ja pääkaupungin suuntaan. Asuminen täällä ja työssäkäynti muualla helpottuisi. Samoin palaverikäynnit isolle kirkolle. Kannatan!

Salo on muutakin kuin keskusta ja kun lähdetään miettimään kaupungin kehittämistä, tulisi näitä alueita erityisesti kehittää. Äkkiseltään tulee mieleen Märynummi (hyvä sijainti yritykselle, ihmiselle), Särkisalo (merelliset valttikortit).... Kisko ja Suomusjärvi (pääkaupunkiseutua lähellä.. 

Mutta ennen kuin kehitetään kaikkea uutta ja hienoa, nin hei: pistettäisiinkö nykyiset nurkat kuntoon? Salon keskustan alue on nykyisellään hirveän näköinen purkukuntoisine taloineen ja rapistuvine julkisivuineen.  Ei houkuta satunnaista vierailijaa pysähtymään Salossa....


VanhuspalvelutMinulta on vaalien aikaan moni kysynyt, että entä vanhukset, sote-asiat? Mitä heistä ajattelen?

Ensimmäiseksi kommentoisin, että sote-uudistuksen myötä sote-asiat ovat menossa maakunnille. Me tulevat kuntapäättäjät emme suurella todennäköisyydellä päätä sote-asioista, vaan tulevaisuuden kunnassa sivistyspalvelut ovat suurimmassa roolissa.

Mutta itse asiasta: Tällä vaalikaudella sain hoidettavakseni opetuslautakunnan. Olen sitä pestiä pyrkinyt hoitamaan mahdollisimman hyvin. Vaalien jälkeen valtuutetut saavat jokainen jonkin lautakuntapaikan. Minun mallia toimia on se, että hoidan niin hyvin kuin mahdollista sen paikan, joka minulle annetaan, enkä yritä riittää kaikkeen mahdolliseen. Silloin mistään ei tule mitään. En siis tämän vuoksi ole päässyt sote-asioista päättämään juurikaan niitä muutamaa valtuustotasolla ollutta poikkeusta lukuunottamatta, koska asiat ovat olleet päätettävinä sote-lautakunnassa tai kaupunginhallituksessa.

Oma mamma on tällä hetkellä hoidettavana Paukkulakodissa, joten omaisen roolissa vanhusten hoito on tullut tutuksi. Yksinkertaistettuna voin sanoa, että olisin toivonut hänelle kyllä laadukkaampaa hoitoa - pääsyä ulos kävelemään, mahdollisuutta tehdä jotain käsillään etc.  En syytä hoitajia - he tekevät varmasti parhaansa sillä käytettävissä olevalla ajallaan. Mamma oli hyvässä fyysisessä kunnossa jouduttuaan hoitopaikkaan. Ihan pienessä hetkellä olikin sitten liikuntakyky mennyt. Toivoisin kovasti sitä, että kotona asumista tuettaisiin paremmmin, jotta esimerkiksi muistisairaudesta kärsivä pärjäisi esimerkiksi teknisten apuvälineiden kanssa pidempään. Silloin, kun kotona ei enää pärjää, on tietysti hoitopaikka saatava, mutta voisiko sitä kotona pärjäämistä tukea nykyistä enemmän? 


Perus terveydenhuollosta

Kannatan valinnanvapauden lisäämistä kaikille tulotasosta riippumatta. Itselläni on ollut se onnellinen asema, että olen voinut ottaa lapsilleni vapaaehtoiset sairaskuluvakuutukset. Se on ollut pelastuksemme, koska jokaisella on ollut mm. astmaa pienenä ja keskimmäisellä oli monen monta murhetta, jonka vuoksi lääkäriä tarvittiin vähintään pari kertaa viikossa pari vuotta. Ilman vakuutuksia en olisi voinut olla työelämässä, mutta vakuutukset mahdollistivat työelämään paluun keskimmäisen ollessa 2v. Niiden avulla hoito saatiin aina heti, eikä sitä tarvinnut jäädä odottamaan jonoon (ja sitä myöten vanhempi aina ylimääräiselle sairaslomalle). Toivoisin, että tämän kaltainen hoitoo pääsy olisi tulevaisuudessa mahdollista kaikille. Hoidetaan ongelma heti, eikä pidetä jonoissa.

Tässä jotain sote-ajatuksiani... kysele mielellään lisää!