Maksutonta varhaiskasvatusta

15.04.2012

Maksutonta päivähoitoa

Opetuslautakunta päätti viime kokouksessaan lasten päivähoidon osalta kesän hoitomaksuista. Päätöksen mukaan kesän osalta maksuton kuukausi on jatkossakin heinäkuu ja mikäli lapsi on poissa sen lisäksi kesäkuun ja/tai elokuun, hän saa myös nämä kuukaudet maksutta. Oikein!

Hiekkalaatikon ääressä käydyssä keskustelussa minulle kuitenkin kävi ilmi, että jotkut salolaiset äidit ovat järkyttyneet tästä päätöksestä, jonka mukaan jatkossa perhe saa 2 maksutonta kuukautta päivähoidosta ainoastaan, jos lapsi todella on 2 kuukautta myös pois hoidosta. Aikaisemmin perhe nimittäin sai 2 kuukautta maksutonta, jos lapsi oli poissa hoidosta jonkun muun kuukauden kuin heinäkuun, vaikka lapsi sitten oli kuitenkin heinäkuussa hoidossa. Perheet ovat sitten käyttäneet tätä härkisti hyväkseen. Tämän hyväksikäytön lautakunta siis nyt päätöksellään esti - ja varsin oikeudenmukaisesti mielestäni.

Nämä päätöksestä kiukustuneet äidit olivat kuitenkin nyt niin kiukkuisia tästä - lapsiperheiden riistoksi kokemastaan muutoksesta - että suunnittelevat nyt laittavansa lapsensa koko kesäksi hoitoon, vaikka varsinaista hoidon tarvetta ei olisikaan. Haluaisinkin siksi näin julkisesti huomauttaa, että kyseiset äidit sahaavat sitten ihan omaa oksaansa. Mikäli he varaavat päivähoitopaikan, vaikka sille ei todellista tarvetta olisi, aiheuttaa se kaupungille merkittäviä tarpeettomia kustannuksia, jotka ovat sitten pois jostakin muusta, jolla olisi voitu hankkia kyseisenkin äidin lapselle jotain muuta.

Mielestäni osoittaa melkoista härskiyttä vaatia maksuttomuutta, vaikka lapsi on hoidossa, vaan sillä perusteella, että järjestelmä aiemmin on tämän hyväksikäytön porsaanreiällään aiheuttanut. Voinkin suoraan sanoa, ettei minulta ainakaan löydy mitään sympatiaa sitä perhettä kohtaan, joka väittää tämän muutoksen olevan heidän kannaltaan kohtuutonta ja tuovansa nyt sitten lapsensa koko kesäksi hoitoon, koska maksujen kannalta asialla ei ole merkitystä. Heikosti on perheessä asiat, jos lapsi tuodaan aina hoitoon silloin, kun kotona pitämisestä ei ole saavutettavissa erityistä taloudellista etua.Kehoittaisinkin jokaista porsaanreikien hyväksikäyttäjää miettimään, kenen kukkarosta nämä yhteiset palvelut maksetaan. Sinun ja minun.

Sanna Lundström, kok