Politiikka ei ole äideille (HS)

08.09.2016

Politiikka ei ole äideille?Äänioikeus annettiin Suomessa naisille vuonna 1906. Samalla saimme oikeuden asettautua myös ehdolle vaaleissa. Tasa-arvoisia mahdollisuuksia hoitaa poliittisia luottamustehtäviä meillä ei ole kuitenkaan vielä tänäkään vuonna.

Viime kuntavaaleissa tulin ensikertalaisena valituksi oman kuntani valtuustoon. Kahden pienen pojan äitinä olin varsin iloinen saadessani myös johdettavakseni lasten ja nuorten palveluita meillä hoitavan opetuslautakunnan. Kuluvan valtuustokauden aikana sain kolmannen lapseni Alicen ja sen jälkeen alkoivat ongelmat poliittisten tehtävien hoitamisessa. Kelan mukaan poliittiset luottamustehtäväni olivat nimittäin ansiotyöhön rinnastettavaa työtä ja sen johdosta minulle ei tarvinnut maksaa kokouspäiviltä ansiosidonnaista päivärahaa, vaan ainoastaan minimipäiväraha. Kelan tulkintaan ei vaikuttanut kokouksen kesto eikä niistä saatu palkkio. Lyhin kokous oli ollut 10 minuuttia ja kokouksesta saatu palkkio pienempi kuin menettämäni päivärahan määrä.

Vanhemmuuden vuoksi menetin päivärahoja jokaisen kokouksen takia reippaasti yli sata euroa. Tosiasia on, että mikäli olisin pysynyt sivussa politiikasta äitiyslomani ajan, olisi minulle jäänyt enemmän rahaa.

Suomessa julkisen vallan tulee perustuslain mukaan nimenomaan edistää jokaisen mahdollisuuksia osallistua poliittiseen päätöksentekoon. Siksi olenkin itse asianajajana hyvin hämmentynyt vakuutusoikeuden minulle asiassa antamasta päätöksestä, jonka mukaan kela on tulkinnut sairausvakuutuslakia ihan oikein. Ansiosidonnaista päivärahaa ei tarvitse maksaa, jos osallistuu poliittiseen luottamustoimeen. Vakuutusoikeuden mielestä vanhemmuus sai siis asettaa esteitä politiikkaan osallistumiselle. Äitiyslomalaisen tulee olla itse valmis maksamaan kukkarostaan luottamustoimen hoitamisesta.

Olen surullinen nykytilasta. Todellako ajattelemme, että pienen vauvan äidin ei tarvitse politiikkaan osallistua? Mikäli olisin etukäteen tiennyt kelan tulkinnasta, olisin yhden naisen mielenosoituksena istunut kyllä jokaisessa valtuuston kokouksessa, mutta katsomossa.

Toivon, että kansanedustajamme korjaavat sairausvakuutuslakia pikaisesti niin, että jatkossa jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua politiikkaan - myös meillä pienten vauvojen äideillä.

Sanna Lundström

kaupunginvaltuutettu Salo (kok)