Yhteiskuntasopimuksesta valoa tulevaisuuteen (SSS)

03.08.2016

Uutisten kestoaihe on ollut yhteiskuntasopimus - tuleeko vai ei tule? Mitä tekee ahtaajat, mitä tekee joku muu ammattiliitto? Valta ei ole tuntunut olevan siellä, missä on vastuu taloudestamme.Suomi on yskinyt talousvaikeuksien keskellä jo vuosia. Nyt kaivataan työtä ja talouskasvua - alamäki on jatkunut liian pitkään.

Tätä tosiasiaa vasten on varsin vaikea ymmärtää joidenkin jäsenliittojen tyrmäyksiä yhteiskuntasopimukselle. Mietin, mitä mahtoi liiton yksittäinen jäsen tykätä ratkaisusta - pakkolait parempi ratkaisu? Liitoissa pelataan upporikasta ja rutiköyhää pienen veronmaksajan korteilla. Mitä jos jää mustapekka?Sitkeinkin optimisti alkaa tuntea kestämätöntä tuskaa. Moni suomalainen yrittäjä on kituuttanut laihoja vuosia ja lähtenyt jo pohtimaan mikä ratkaisuksi? Merta edemmäs kalaan? Esimerkiksi Viron verolait houkuttavat yrityksiä.

Koulutetut kansainväliset osaajamme miettivät tulevaisuuttaan. Professori Alf Rehn pohti Helsingin Sanomissa niin sanotun aivovuodon ongelmaa todeten, että "me emme halua lähteä, mutta jossain vaiheessa tulee vastaan se hetki, jolloin mansikka käy liian karvaaksi ja maukkaat mustikat odottavat poimijaansa".Uskoakseni olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että talouskasvun aikaan saaminen ja kansainvälisen kilpailukykymme palauttaminen on hallituksen päätehtävä. On oltava.Yhteiskuntasopimuksen aikaan saaminen onkin merkittävä saavutus ja valtavan iso harppaus oikeaan suuntaan. Vaikka hallitus ei siinä vielä tavoitteeseensa päässytkään on sopu kuitenkin positiivinen signaali - se kertoo minusta valmiudesta tunnustaa tosiasiat. Jokaisen suomalaisen etu on yrityksen ja yrittäjän menestys - sitä kautta tulee työtä ja eurot myös omaan kukkaroon.

Sanna Lundström, kok